Bönor, bönor & ännu bönor - försådd till nästa GreenStalk

Vi utökar våra GreenStalk-odlingar med ytterligare ett torn i år, och jag tänkte få ett försprång på buskbönorna och mangold som kommer att odlas i den medan vi otåligt väntar på att tornet ska komma.

Det nya odlingstornet blir en 5-Tier GreenStalk i originalstorlek, planterad med fyra nivåer buskbönor och en nivå mangold, och idag ska jag få igång fröna i pluggbrätten med sex celler var. Jag tycker att den här storleken är väldigt bekväm när jag ska starta plantor till GreenStalks, eftersom en bricka = en nivå på en GreenStalk planter.

Buskbönor kan planteras tre plantor per odlingsficka i en GreenStalk. Det är 3 x 6 fickor/nivå x 4 nivåer = 72 buskbönaplantor 😅 I en kvartskvadratmeter.

För att spara utrymme kommer jag att plantera tre bönfrön i varje plugg och försiktigt separera plantorna när jag plantera ut de sedan. Bönor spirar snabbt och växer snabbt, och dessa kommer jag att plantera om inom max tre veckor - hade jag tänkt låta dem växa längre i pluggarna skulle jag inte sått så många i varje plugg!

Jag har gjort det lite lättare för mig själv genom att förbereda etiketter och sortera fröpaketen till varje bricka i förväg.

Vi odlar mycket bönor i vår trädgård. Bönor är en sådan utmärkt basföda - mättande och näringsrika med en mild smak, de är väldigt mångsidiga i köket. Bönor ger hög avkastning per planta och är så lätta att frysa in för vinterbruk.

När du odlar bönor vertikalt är det viktigt att välja buskbönor snarare än höga sorter.

Nästan alla sorter jag har valt för detta torn blir endast 40 cm höga. Jag gjorde undantag för en sorts buskböna och för borlottibönorna med 60-65 cm höjd, eftersom det var det lägsta jag kunde hitta.

Sorterna som sås till det nya odlingstornet är:

Anellino di Trento
Cropper tipi
Flajoly
Mascotte
Maxi
Nassau
Nautica
Lila tipi
Serpidor
Tintoretto

Är det nödvändigt med så många sorter? Absolut inte. Jag gillar bara att experimentera för att hitta våra favoritsmaker och vad som växer bäst där vi bor – och i år råkar mitt experiment vara bönor. Efter den här säsongen kommer jag att välja våra favoriter att fortsätta med under kommande år.

Varför bara fyra pluggbrickor till ett femvåningstorn, undrar du? För att jag kommer att så en våning bönor direkt i GreenStalken senare, bara för att jämföra resultaten. Som sagt, jag gillar att experimentera 😁

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar