Caring for plants in your vertical garden - Part 1

GreenStalks gone crazy! Efter två veckors regn är det dags att gå ut igen, och jag märker att det har växt galet mycket i mina GreenStalks och de behöver seriöst underhåll. Följ med när jag tar hand om vart och ett av mina torn för att hålla plantornas produktion som bäst.

I Del 1 har vi ett torn av tomater, broccoli, grönkålsskott, bönor och morötter (morötterna är dock nysådda och knappt syns) och vi ska så några rädisor där vi hittar tomma fickor.

Jag kommer att beskära alla torkade eller skadade blad och beskära överflödiga blad där det är lämpligt. Jag vill hålla en balans på tillräckligt med grönska för att plantan ska trivas och producera sin skörd - men inte så mycket att bladverket hindrar luftcirkulationen och solljus till alla nivåer av planteringstornet. Detta är särskilt viktigt i vertikalodling där många växter delar ett litet utrymme. Det finns heller inget behov för plantan att slösa energi på att underhålla bladverk utöver vad den behöver, när den väl har nått en bra storlek och närmar sig produktionsstadiet.

Jag ska också kolla efter ägg eller larver på broccolin och blomsterkålen. Denna kontroll gör jag nästan dagligen! Liksom alla växter i kålsläkten är de attraktiva för några arter av fjärilar och mal som lägger ägg på bladen (vanligtvis på undersidan), och när dessa väl kläckts kan de hungriga larverna göra stor skada riktigt snabbt om de inte uppmärksammas och avlägsnas.


Tomatplantan blivit stor och är tyngre för varje dag som den fylls med tomater, och den behövde mer stöd. Obs! att denna tomat INTE är en dvärg-/ampelvariant som rekommenderas i först hand i GreenStalk vertikal odling! Det här är en tomat i full storlek som jag hade klippt av toppen efter fyra riktiga bladpar, och senare planterade den rotade toppen i GreenStalk.

Jag gör detta för att jag redan var fäst vid den här metoden - som min favorita svenska bloggare kallar för "halshuggning" av tomater - innan min tid med GreenStalk eftersom den ger mig kortare mer kompakta plantor som kan odlas i mindre behållare, än om de hade fått växa som vanligt. Trots det kommer den resulterande växten att växa sig högre än en dvärgsort, så om du är nybörjare, spela det gärna säkert och välj en tomatsort som lämpar sig för odling i en 8-10 liters behållare.

I mitt fall behövde jag ge den här tomaten en andra nivå av stöd. Tomater kan stödjas med pinnar i en GreenStalk, eller så kan du använda en GreenStalk Plant Support. Plant Supporten sätts ihop en sektion i taget och är designat för att göra en hel ring runt krukan, men eftersom det endast var tomaten i detta torn som behövde stöd fann jag att det fungerar lika bra att bara använda sektioner efter behov, och på så sätt kunde ge stöd på två nivåer med bara en Plant Support :)

Synliga i denna rulle är tre våningar av GreenStalk Original storlek med en Ultimate Spinner bas och med en GreenStalk Plant Support.

Obs: vilken tomatplanta som helst - även dvärgsorter - liksom andra växter som inte skulle passa i en 4 liters behållare men som skulle kunna odlas i 8-10 liter, kan odlas i en GreenStalk genom att tillåta den två hela fickor istället för en.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar