Omplantering för höstskörd

Äntligen en paus i regnandet, och en chans att plantera om ett av tornen med växter för höstskörd. Salladen och spetskålen har alla skördats klart från detta torn nu, vilket lämnar det nästan tomt. Vi skördar vår sallad genom att ta de yttre bladen och kan skörda dem många många gånger på det sättet, men så småningom har de gett allt de har att ge och är inget mer än stjälkar med en tofs av småblad upptill - och då är det dags att dra upp dem ur jorden.

Man vill ju inte låta ett helt odlingstorn stå tomt när det ändå finns tid att odla denna säsongen, och jag är redo med pluggplantor att plantera om.

Men först ska jag fräscha upp jorden. Det växte stora, robusta växter i dessa planteringskärl under flera månader - i synnerhet kålplantorna blev enorma och har förbrukat det mesta av de näringsämnen som jorden fick vid vårplanteringen - och jorden är tät med rötter. Inte förhållanden jag kunde förvänta mig att nya växter skulle trivas i om de bara stuckits ner i hålen som lämnats efter de gamla plantorna! Så jag ska bryta upp rotklumparna, ta bort det mesta av rötterna, tillsätta mer näring och fluffa upp jorden.

 


När en hel nivå av ett Green Stalk odlingstorn har skördats föredrar jag att dumpa det hela i en skottkärra (eller i en låda, på en presenning, vad man nu har), tillsätt de nya ingredienserna, blanda ihop allt och fyll kärlen på nytt.

Men ibland är bara några av fickorna tomma, och då måste jag använda en liten spade och fräscha upp jorden ficka för ficka utan att tömma hela kärlet.

För att ersätta näringsämnen lägger jag till fiskgödsel, maskgödsel, och i planteringskärlen som har haft näringshungriga växter som kål och liknande, mer allsidig gödsel också. Jorden har som sagt mer eller mindre tömts på sitt energiinnehåll och behöver fyllas på.

Denna GreenStalk står i det skuggigaste området på vår tomt och fylls på med sallad, radicchio, spenat, rädisor, koriander, dill, salladsenap och ruccola - växter som kan ge en skörd under de få månader som återstår av säsongen här i Sverige. Vi hade varken spenat eller rädisor i våras – jag hade haft en väldigt hektisk vår och inte fått någon sådd i tid för att de skulle ha en chans innan det varma sommarvädret kom, och jag har saknat dem! Så jag ser fram emot dessa mest.

Jag planterar två plantor i varje ficka (mer för rädisor och örter). Jag är osäker på hur snabbt de kommer att växa med vädret vi har i år, och om det börjar bli trångt för sallad och spenaten tar jag bort en planta senare.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar