Dags att flytta in i det nya böntornet

Vackra, friska små bönplantor bara 18 dagar efter sådd, och det är dags att plantera ut de i sitt slutgiltiga hem. Jag har sått tre frön per cell i pluggbrätten för att spara utrymme, men de kommer nu att separeras och ges mer plats i GreenStalken. De är fortfarande tillräckligt små för att det ska bli lätt att göra, se bara till att jorden är fuktig och var varsam.

Buskbönor behöver inte en hel odlingsficka för sig själva och varje ficka kommer att planteras med tre plantor - en i mitten och en i varje hörn. De planteras djupare än de var i pluggarna och jag har bara delvis fyllt behållaren med jord för att göra processen enklare. Jag fyller på med jord allt eftersom.

Under omplantering hittade jag några frön som inte spirade eller som var missbildade och skulle troligtvis inte lyckas. Dessa bytte jag ut mot nya frön direkt i planteringsfickan.

Bönor växer förvånansvärt snabbt, och det är en bra idé att ge lite stöd redan från början. Buskbönor behöver egentligen inte stöd, men jag tycker att det gör dem mer hanterbara när de odlas vertikalt och hjälper också till att undvika att plantorna på en nivå skuggar de nedanför. Jag plockade upp dessa små spaljéer på Amazon eftersom jag behövde många och de var billiga, och de fungerar tillräckligt bra för detta ändamål.

Detta kommer att vara en 5-Tier Original GreenStalk och fyra av nivåerna kommer att vara fyllda med bönor. Ja, det är 72 bönplantor. Jag anser bönor vara en av de mest användbara grönsakerna för vintermatlagning och odlar alltid så många jag kan få plats med – men aldrig så många innan GreenStalk! Min allra första tanke, första gången jag såg ett GreenStalk odlingstorn, var hur många bönplantor jag kunde odla i det 😅

Om du vill se hur dessa plantor startades, se vårt tidigare inlägg Bönor, bönor & ännu bönor - försådd till nästa GreenStalk

Den översta våning av tornet kommer att planteras med bladkål - grönkål, purpurkål och svartkål - men de behöver mer utrymme, så bara en planta per ficka.

I samma odlingstorn sås också 72 morotsfrön! Detta är dock högst experimentellt, efter ett tips jag såg i U.S. GreenStalk-gruppen, av någon som sår morötter i ett "V" bakom bönplantorna. Jag är inte alls säker på att de kommer att få tillräckligt med sol där i mitt klimat, men det finns alltid många fler frön i paketet än vad jag kan använda, så det värsta som kan hända är ingenting.

Bönorna kan även sås direkt i planteringskärlet, det är inte nödvändigt att förkultivera de i pluggbrätten. Jag föredrar att starta de flesta av mina växter i pluggbrickor, jag känner att det är lättare för mig att kontrollera deras miljö och jag har bättre framgång. Men det är inget måste - bönor är ganska lätta att gro, och för jämförelsens skull har jag även sått en nivå med bönor direkt i planteringskärlet. 


Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar